Chcesz oczyścić ciało, umysł i psychikę w sposób zgodny z naturą?

Chcesz pozbyć się dolegliwości chorobowych?

Chcesz schudnąć?

Chcesz zrewitalizować i uodpornić swój organizm?

Chcesz naładować swój akumulator pozytywną energią?



Jeśli Twoja odpowiedź chociaż na jedno z tych pytań brzmi: „TAK”, nie zastanawiaj się długo i weź udział w naturalnej kuracji oczyszczającej w Lądku Zdroju!


Dieta odciążająca

Dietę odciążającą należy stosować minimum przez 10 dni przed rozpoczęciem turnusu, ponieważ jest istotnym warunkiem dobrego rezultatu kuracji oczyszczającej.

W okresie tym nie należy spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego tj. mięsa, wędlin, przetworów i wywarów mięsnych, ryb, nabiału oraz jaj. Nie należy spożywać żadnych tłuszczów zwierzęcych (masła, smalcu), a zastąpić je różnymi olejami roślinnymi głównie oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron, olejem lnianym, (dodając do posiłku nie więcej niż 1 łyżkę stołową na 1 porcję pożywienia). Całkowicie rezygnujemy w tym czasie z cukru, który zastępujemy miodem pszczelim (zakupionym bezpośrednio z pasieki), a także do minimum ograniczamy spożycie soli kuchennej i ostrych przypraw (musztarda, keczup).
Możemy spożywać różne rodzaje kasz (jaglana, gryczana, owsiana, jęczmienna, jaglana oraz ryż, szczególnie polecany jest dziki – brązowy. Kasze i ryż najlepiej łączyć z warzywami gotowanymi lub krótko smażonymi na oliwie (brokuły, kalafiory, szparagi, zielona papryka, pomidor, cukinia, ogórek, kabaczek, bakłażan, koper włoski, seler korzeniowy i naciowy, zielony groszek, fasolka szparagowa, kiełki i siewki).  Jemy dużo surowych warzyw zielonych (sałata, sałata lodowa, kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, rzymska, rukola, endywia, cykoria, pietruszka, koperek, świeże zioła) wymieszanych z oliwą i sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Możemy także jeść zupy jarzynowe, chleb na zakwasie najlepiej żytni razowy (bez konserwantów), ziarna fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy a także owoce - najlepiej sezonowe, ale z umiarem.
Rezygnujemy w tym czasie ze słodyczy, kawy prawdziwej, czarnej herbaty i alkoholu.. Do picia herbaty ziołowe: melisa, mięta, rumianek, pokrzywa, skrzyp, malina, lipa, aronia, koper włoski, bratek.. Polecam mieszankę 3 ziół: koper włoski, melisa i mięta w równych częściach (parzyć 10 minut, można pić nawet 3 x dziennie po filiżance.